Yazıma Dostoyevski'nin ''Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık'' sözüyle başlamak istiyorum. Dostoyevski gibi harika bir yazarı etkileyen bir kitaptır Gogol'un Palto'su.  Palto romanı Rus edebiyatının mihenk taşıdır ve gerçekçilik akımının öncülerinden birisidir.


Gogol-Palto Kitap Yorumu

Kitabı ve yazarın sade anlatımını çok beğendim .Gogol'un tasvirleri çok iyiydi.Ben bugüne kadar neden okumadım dediğim romanlardan.Palto Gogol'un dillerde dolaşan meşhur hikayesi. Palto bence öykücülüğün zirve noktalarından biri.Palto insanların sınıf farklılıklarını eleştiren mükemmel bir roman.


Palto romanının baş karakteri Akaki Akakiyeviç silik bir memurdur. Memur yaşantısı,işi ve evinden başka sosyal yaşamı yoktur.Çalıştığı yerdeki diğer memurlar ve şefleri onunla alay etmektedir. Oldukça monoton bir hayata sahiptir. 


Petersburg'un soğuk havasında eki püskü, delik deşik olmuş paltosuyla kendini soğuklardan koruyamıyor . Ancak yeni bir palto almaya maddi gücü de imkan vermiyordu. Sonunda terzisi tarafından yeni bir plato almaya ikna edilir. Ancak yeni bir palto diktirmesiiçin 6 ay para biriktirmek zorunda kalacaktır. Yeni paltonun hayali Akakiyeviç'in hayatını renklendirmeye yetmiştir. Her anında yeni paltosunu düşünüp hayallere dalmaktadır.Ve sonunda paltosunun başına geleceklerden habersizdir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.