Sineklerin Tanrısı-Kitap Yorumu

Nedir alegorik kurgu? Metafordur. Verilmek istenilen mesajın, anlatılan olayın içine gizlenmiş olan dolaylı kurgu biçimidir. Okur üzerinde daha etkilidir.Sanıyorum en bilinen örneği Sineklerin Tanrısı ve Hayvan Çiftliği'dir.

Sineklerin Tanrısı


Toplumsal bir varlık olan insan ahlaki ve toplumsal değerlerden uzaklaştığı zaman sonuçlar ne olur? Uygarlık arayışına mı girer yoksa özünde var olan vahşi damarları ortaya mı çıkar?
Yazar, toplumsal düzende hali hazırda bulunan, akıl ve mantık, sağduyu, iyi ve kötü, gibi soyut kavramları karakterlere giydirmiş.

Yazarın II. Dünya Savaşı sırasında donanmada görev aldığını da göz önünde bulundurursak, iyi-kötü çatışmasının yanı sıra politik tarih sahnesinin eleştirel öyküsü ve yazıldığı dönem itibariyle geleceğe bir öngörü de diyebiliriz aynı zamanda.

Geçen ay, kitapta sık sık bahsedilen ve tavsiye edilen Ballantyne’in Mercan Adası’nı okudum. Arada ne gibi bir bağ var merak ediyordum. Sineklerin Tanrısı' nda metinler arasılık var. Şöyle ki, Mercan Adası’yla isimler, mekan ve diyaloglar bakımından bir ilişki söz konusu.

Kitabın sonunda, kitabın isminin açıklamasının da bulunduğu, Mina Urgan’ın kaleminden bir son söz mevcut. Bence kitap bu son sözden sonra bitiyor.

Kitabı kafamda sorular ve düşüncelerle kapattım. Bunlardan birisi de, acaba çocuklar yerine yetişkinler olsaydı o adada, bu kitap bu kadar etkileyici olacak mıydı?



Kitabı bitirdiğimde dehşete kapılmadım değil. Kitap bir atom savaşı esnasında uçakla güvenli bölgeye taşınmak istenen yaşları 6-12 arası değişen bir grup İngiliz erkek çocuğun bir adaya düşmesini ve adada kendi başlarına kaldıkları andan itibaren davranışlarını konu almaktadır.
.
O bir grup İngiliz çocuğun daha önceden edindikleri tecrübelere binaen kendi aralarında ne şekilde düzen kurmaya çalıştığını ve liderlik özelliği ön plana çıkan 2 çocuk Jack ve Ralph’ın diğer çocuklar üzerinde biri despot diğeri demokratik olmak üzere nasıl etki ettiklerini ve yeterli eğitim almamış kişilerin kuralların ve otoritenin olmadığı bir ortamda nasıl vahşileşebileceklerini göstermektedir.
.
Sade dille yazılmış bir alegori olan bu kitap, içgüdüsel eğilimler hakkında sizi düşünmeye sevk edecektir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.