Okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. Çünkü sayfa sayısı az olmasına rağmen yoğun anlatımlı bir kitaptı. Kafka’nın eserlerini genellikle anlaşılmaz ve sıkıcı bulurdum başlarda lakin Kafka’ya alışınca onu daha iyi anlıyorsunuz. 



Dönüşüm-Kitap Yorumu


Kafka bu kitabında bana göre toplumsal bir aksaklığı Gregor isimli karakterin insan iken bir sabah birdenbire o içindeki tüm başkaldırının böceğe dönüşümünü simgeleyen bir somutlaştırmayla anlatmış. Başkaldıran insanların diğerlerinden farklı olduğunu böceğe dönüşmesiyle,toplumun onu başta tekrar eski haline getirmesini istemesini Gregor’un ailesiyle somutlaştırmış. Yani başta Gregor’un böceğe dönüşmesiyle ailesinin onu başlarda şefkat,ilgi ve geriye getirme isteğinin zamanla mümkün olmadığını anlayıp dışlamasını ve Gregor’un ölmesini,farklı olanların toplumdan dışlanıp ölüme mahkum edileceğini somutlaştıran derin düşünüldüğünde çeşitli anlamlar çıkarabileceğiniz yoğun ve muazzam bir eser. 


Kitap oldukça kısaydı ama bir böceğin ölümüne hiç bu kadar ,üzulmemiştim. Kitabin yazarı F.Kafka gerçek hayatında babasının despot bir insan olduğunu ve her zaman Kafka'nın alacağı kararları kendisi almıştır bir müddet hayatının olumsuzu etkilediği düşünülmuş ve babasından nefretten başka bir şey hissetmemiş sanırım bundan yola çıkarak ta böyle bir şey kurgulamış kitapta, kendini evde hiç bir ise yaramaz olarak hisseder kendini bir sabah böcek olarak uyandıktan sonra. Zaten ailesininde onu istemeyişi, iğrenişi ile ölmek ister ve bir sabah olur ki ailesine veda eder böcek olarak hayatını kaybeder ...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.